Na úspornom splachovaní WC v skutočnosti neušetríte

od autora: | 27. januára 2019

Náklady na vodu stále rastú a tak ste sa naučili neplytvať, ivestovali ste do rekonštrukcie a vymenili ste starú toaletu za ekologickú. Pri splachovaní spotrebujete menšie množstvo vody a redukované splachovanie používate aj po vykonaní veľkej potreby?

Ak používate iba úsporné splachovanie, pravdepodobne sa vám stáva, že v mise ostanú aj nespláchnuté pevné zvyšky. V tom lepšom prípade iba zvyšky toaletného papiera. Podobne, ako z vašej misy neodtečie všetok pevný obsah, zostávajú tieto zvyšky aj v odpadovom potrubí. Jednoducho použité množstvo vody nestači na to, aby malý prúd stiahol tuhý odpad až do kanalizácie. Toto má, okrem iného, spravidla za následok, že sa toaletný papier a biologické zvyšky hromadia v odpadovom potrubí, či stupačke. Pokiaľ do záchoda splachujete ešte aj zvyšky jedál alebo vlhčené utierky, koledujete si o problém s úplným upchatím odpadu.

Páchnúca časovaná bomba

Vôbec nepreháňam, ak tvrdím, že redukované splachovanie, ktoré by ste mali používať iba po malej potrebe, pomáha zanášaniu vášho odpadového potrubia. Dokonca sú na trhu mnohé eko toalety, ktorých predajca vám presne vyrátal, koľko vody ročne ušetríte zakúpením ich toalety. Nielen, že sa vám mnohokrát stane, že budete musieť spláchnuť aj dva krát, či dokonca tri krát, ale pravdepodobne sa vám navyše bude časť odpadu hromadiť niekde v odpadovom potrubí.

Odpadové potrubie upchaté zvyškami toaletného papiera

Odpadové potrubie upchaté zvyškami toaletného papiera

Týka sa to hlavne rodinných domov, kde je trasa odpadového potrubia pred ústím do kanalizácie dlhšia. No ani v bytoch nemáte vyhraté. Ak sa vám časom náhodou nepodarí upchať potrubie medzi vašou toaletou a stupačkou, rozhodne výrazne prispievate k upchávaniu domovej kanalizácie. A jedného dňa sa vám tá úspora na vode vráti ako bumerang. V podobe výdavkov na čistenie kanalizácie.

Ako dochádza k upchávaniu potrubia?

Odpadové potrubie je skonštruované tak, aby umožňovalo odtoku odpadovej vody z rôznych častí vašej domácnosti – z kuchyne, z kúpeľne a zo záchoda. Potrubie s najmenším priemerom je umiestnené ihneď za odtokom z vášho drezu, umývadla, vane sprchového kúta a toalety. V mieste, kde sa stretávajú jednotlivé prípojky odpadu sa potrubie zväčšuje, aby bolo možné bezpečne odvádzať odpadové vody do domovej kanalizácie a následne do mestskej kanalizácie.

Kritické sú práve miesta, kde sa spomaľuje odtok odpadovej vody prechodom do väčšieho potrubia. Práve tu môže spomaliť splašková voda natoľko, že umožní hromadeniu pevných nečistôt. To môže spôsobiť vážne problémy, pretože tento odpad môže teraz – namiesto toho, aby pretiekol do hlavného mestského kanalizačného potrubia, zachytávať ďalšie nečistoty a časom znížiť prietočnosť kanalizácie alebo kanalizáciu úplne upchať.

Je nepríjemným paradoxom, že viac peňazí, ako ušetríte na poplatkoch za vodu, možno budete musieť vynaložiť na krtkovanie. Aby ste predišli problémom s upchatou kanalizáciou, pripravujeme pre vás sériu tipov, ktoré výrazne znížia riziko jej upchatia.


Máte problém s upchatým WC? Za viac ako 15 rokov sme vyriešili stovky podobných prípadov, ako je ten váš. Zavolajte nám ešte dnes na 0903 151 165 a zbavte sa vašich starostí s upchatým WC.